Home Het dorp Dorpscomité/-feesten 't Schoolhuys Senioren 50+ Bogaarden Vrienden Van Bogaarden Wandelclub
BEZIENSWAARDIGHEDEN
Bogaarden
Het dorp - info
Geschiedenis
Patrimonium
Foto's
Album
Sint- Theodarduskerk en de Ring

Zoals ze er nu staat is de kerk nog niet zo'n oud gebouw. Het driebeukige schip in neoclassistische stijl dateert van 1838-1840, terwijl het neogotische koor en de sacristie in 1927 werden gebouwd.
Van het eerste stenen kerkje bleef enkel de onderbouw van de toren bewaard. Hij is opgetrokken in groene Lembeekse steen, zandsteen en ijzerzandsteen.
Deze onderbouw dateert misschien wel uit de 12e eeuw. De bakstenen verhoging werd uitgevoerd in het begin van de 19e eeuw.

De patroonheilig Theodardus leefde in de vroege Middeleeuwen. Hij was bisschop van Maastricht. Hij is gestorven in 670.

De ring rond de Sint-Theodarduskerk is zeer sfeervol. Men kan er een aantal huizen met neoclassistische gevel uit de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw terugvinden. Eén van de meest opvallende gebouwen is het vroegere gemeentehuis dat dateerde uit 1867.

Sint-Annakapel
(of Kapel ten Teut - Kapel van den Tuyt)

Deze kapel is gelegen tussen twee linden op de hoek van de Heikruisesteenweg en de Bautebrugstraat.
Dit kapelletje wordt gekenmerkt door een uiterst sobere classisistische architectuur en werd gebouwd ter ere van de Heilige Moeder Anna in 1835.

Hoevecomplexen

Ten zuiden van de Heikruisesteenweg blijft de bewoning beperkt tot een aantal grote vierkantshoeven die hoofdzakelijk uit de 18e en de 19e eeuw dateren. Zo kennen we hof ten Bos en een vijftal boerderijen langs de Bautebrugstraat waaronder de hoeve Bautenbrug, het hof te Naiens, de Bosveldhoeve en het hof ten Heufke.

Hof ter Kammen

Dit hoevecomplex langs de Terkammenstraat met U-vormig grondplan werd beschermd als monument en dorspgezicht door een koninklijk besluit van 1982.

Vorige

Laatste update 12/01/2019

Deze website is een initiatief van vzw Dorpscomité Bogaarden
info@bogaarden.be

Webmaster Bernadette De Becker