Home Het dorp Dorpscomité/-feesten 't Schoolhuys Senioren 50+ Bogaarden Vrienden Van Bogaarden Wandelclub
Wandelclub Bogaarden
Homepage
Voorwoord
Wie is wie
Activiteiten & uitslagen
Activiteiten
Club resultaten
Uitslagen
Top 10 Wandelclubs
Historiek
Info
Clubvoordeel
Clubwinkel
Regelmatigheidcriterium
Wandelclub Dorpscomité Bogaarden

WANDELSPORT VLAANDEREN  N° 4438

Wil je lid worden of wens je wat informatie over de wandelclub

Klik dan hier

Bezoekers van de site   

 

 

Prachtige Bogaardse Bumkestochten

 

 

 een organisatie van Wandelclub dorpscomité Bogaarden.
Bogaarden is een onooglijk dorp in het hartje Pajottenland en werd voor de eerste maal vermeld in 1215.

 

  

Ik vond het een rare naam voor een tocht, Bumkestocht . Na wat navraag krijg ik er een uitleg over. Voor het tien jarige bestaan van de jaarlijkse dorpsfeesten groeide het idee om een eigen bier te brouwen. Na veel proeven, corrigeren terug proeven van ….. 1 bumke… 2 bumkes. De eerste jaren gingen ze samen werken met brouwer Ignace vd Bossche uit Sint-Lievens-Esse, om een eigen specifiek bier te brouwen voor de jaarlijkse feesten. Later zijn ze nog meer gaan samen werken en hebben de brei een kleine zoetere toets gegeven.
En kennen we het bumke zoals het de dag van vandaag nog is. Eenmaal per jaar is het kleine Bogaarden groot en worden er tijdens de vele conversaties menige Bumkes genuttigd. Tijdens de jaarlijkse Bumkestocht maken de vele wandelaars ook kennis en genieten van het Bumke. Dat even ter zijde.

 
 

We starten vanuit het vernieuwde OC ’t Schoolhuys vlak tegen over de kerk. We lopen eventjes tussen de bebouwing kwestie het dorpje te verlaten.
Waarna rustige wegen de bovenhand nemen en ons de richting van Teleweide uit sturen, we volgen de Pajottenlandroute. Een brokkenpad stuurt ons tussen de velden,verder over slingerende wegen door een golvend landschap genietend van de prachtige natuur die we onder de voeten kregen geschoven. Een drukke baan dwarsen, waarna een lange kasseiweg ons volgend ding werd, overgaande in verharde wegen tussen de vele akkers en weiden. Een onverharde weg neemt ons daarna op sleeptouw, we volgen geruime tijd de bedding van de oude tramlijn Leerbeek-Halle die ons in de richting van Pepingen stuurt. Een kasseitje brengt ons langsheen de kerk van Pepingen ,naar de eerste rust in Harten Troef de vroegere parochiezaal.

 

Hier maken we een lus van 9, 6 km. Door wat bebouwing, waarna rustige verharde wegen ons terug op sleeptouw nemen. Een brokkenpad zet ons af op een smal pad langs de bosrand. Een bos doorsteekje en smalle paadjes brengen ons verder door de open velden en glooiende weiden van het Breugheliaans landschap. Via slingerende paden vertoeven we geruime tijd in het natuurgebied de Borrekens-Winkel. Het natuurgebied ruilen we voor een ommetje langs het domein van het kasteel van Manebroek. Geruime tijd we vertoeven nu op veldwegen. Een geplaveid pad brengt ons op een fietspad langs een drukke baan. Waarna we het Pajottenwandelpad andermaal opzoeken. Het pad leidt ons overwegend op onverharde wegen langs fruit plantages. Een lang geplaveid pad zet ons af op een fietspad langs de drukke Ninoofse steenweg die ons terug brengt naar de rust in zaal harten troef. Dit was een prachtige lus eentje om duimen en vingers van af te likken door de prachtige natuur die de streek rijk is.

 
 

Aan de rustpost is een nostalgie bos op gesteld. Wie wou kon er in de tijd van toen duiken. In de zaal was er een tentoonstelling “ zap door het landschap” hiermede wilde men de wandelaars laten kennis maken met deze mooie streek. Na de rust maken we ons op voor de laatste acht kilometer. Eventjes langs de Ninoofse steenweg, een rustig baantjes brengt ons langs het voetbalplein van Pepingen. Waarna we ons naar het Kattenhol begeven over rustige landelijke wegen. We volgen nu geruime tijd verharde landelijke wegen door een open landschap langs tal van zomerse korenvelden. Het Eikenveld bezorgt ons andermaal weelderig wandelplezier als we de richting van Beert oprukken. De Zuunbeekroute is hier nooit veraf.

 
 

Een aarde doorsteek brengt ons voorbij verschillende kunstwerken die zo maar in de natuur werden meer gepoot. Langs het hof ter Reigeredale en nog enkele slingerende verharde baantjes bereiken we opnieuw Bogaarden. Inmiddels worden we opgeslorpt in de dorpsfeesten van Bogaarden. Clowns , dansensembles , doedelzakspelers , animatie voor jong en minder jong zorgen zeker voor de meerwaarde. Ik heb genoten van deze prachtige wandeling in een voor mij onbekende streek die we afsluiten met het nuttigen van een lekker Bumke.

Tekst Ides Codde

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

 

Laatste update 16/01/2019

Deze website is een initiatief van vzw Dorpscomité Bogaarden
info@bogaarden.be

Webmaster Bernadette De Becker